Lunam et Lupus

2014-11-17
23:14:39

Updating problems..

Nu har det blivit ett långt uppehåll igen som jag får be om ursäkt för, har haft en hel del att tänka på och egentligen har det inte minskat nu heller. Men fick lite tid över så tänkte ta och skriva av mig något. Om jag skulle dra allt som hänt under det här "lilla" uppehållet skulle det överbelasta sidan så får väl dra det mest intressanta.
 
Älgjakten har ju dragit igång, eller snarare den drog igång i oktober och jag fick turen att skjuta även om det blev lite oroligt ett tag. Till slut låg det i alla fall en kossa och jag fick väl känna mig lite stolt ändå. Detta blir min fjärde älg sammanlagt (om jag räknat rätt) vilket inte är dåligt om man jämför med att många älgjägare aldrig får chansen. Detta kan jag nog tacka pappa och Ess för, eftersom jag oftast får följa med som hundförare får jag uppleva många kontakter med älg som i vissa fall resluterar i avlossade skott. 
 
Från älgjakt till något helt annat, jag har varit ute på praktik i en vecka på en bondgård i hemtrakterna som bedriver ekologisk mjölkgård. Det var en väldigt intressant och lärorik praktik där jag fick umgås mycket med djuren. Nu kanske många tror att jag satt och gullade hos kalvarna när jag inte sprapade skit. Men så var absolut inte fallet. Jag har gjort allt från att raka kalvar och ungdjur till att halma i ligghallar och utfodra kalvar. En härlig massa fysiskt arbete, precis som jag vill ha det. Kan inte annat än att bli lite sugen på att jobba i ladugård när man får testa på det så här. Jag skulle säga att det är ett jobb för den som inte är räd för att hugga i och heller inte backar när djuren vid en flytt kanske helt plötsligt vänder helt om och vill springa tillbaka. Mamma sa dock att börjar jag jobba i ladugård är jag inte välkommen att bo hemma längre x) antar att hon syftade på den härliga lukten som biter sig in i kläderna :) sa då att vi skulle bygga om en av bodarna hemma till omklädningsrum med dusch m.m och att jag skulle ha två bilar, en ladugårdsbil och en vanlig x)
 
Mitt i praktikveckan drog jag en sväng till huvudstaden och såg mit absoluta favoritband Hollywood Undead live :D det var helt awesome förutom alla iq-befriade idioter som hela tiden skulle tränga sig in framför. Alla är ju liksom där för att se banden, e ju bara att skylla sig själv om man kom dit lite senare så man inte fick en lika bra plats. Ytterligare ett minus till alla de som började knuffas och "bråka" i publiken under vissa av låtarna. Jag förstår att man blir helt hyper när ett så bra band spelar men man behöver inte bete sig som en hög fem åringar utan vett och förstöra upplevelsen för de andra som är där och kollar. Jag blev knuffad x antal gånger och min kompis vred till ena knäet när hon fick en på sig. Utöver det var det som sagt en av de bästa upplevelserna på länge. 
 
Något mindre positivt är att jag för tillfället inte har haft någon häst alls att rida. Mettis har åkt på ett hål rätt in i sulan under hoven så när jag rengjorde dte kom det blod. Härligt, härligt var ju bara att ringa ut hovslagaren. Så boxvila för henne i några dagar framöver tills det vuxit ut ordentligt. Han sa dock att håller man såret rent och torrt så börjar hoven producera sula redan efter 12h. Så hon bandageras nu om hoven 2ggr om dagen och såret rengörs då samtidigt med koksaltlösning som enligt hovslagren och även veterinären har rådfrågat är det allra bästa. 
Förra söndagen blev även Olivia halt efter att vi var ute och klättrade. När vi kom hem lyfte hon vänstra frambenet och ville inte stödja på det. Kylde direkt i ca en kvart, lät det sedan torka och bandagerade därefter benet över natten. Hon fick ingen svullnad och efter några dagar gick hon som vanligt igen. Men näst sista dagen på praktiken ringer min bror och säger att hon är lös inne på trädgården. Lugn som jag är säger jag bara åt han att släppa in henne i hagen igen. När jag kommer hem kollar jag först hennes ben och ser ingenting. Kollar därefter stängslet för att se var hon tagit sig in. Då har hon brutit av en elisolator, tagit sig in genon elstängslet och gått runt inne vid våran brunn. Sen har hon klämt sig in mellan trädgårdsstängslet och elstängslet, gått där emellan tills hon kommit ner till ett hörn och där självklart gått genom ett fårstängsel som sitter runt trädgården på just det stället. Ett par stolpar där är knäckta och fårstängslet är helt böjt så gissade att hon fastnat på något sätt. Dagen efter är hon jätte tjock i benet så åter igen blir det kyla och därefter på med bandage. Så igår hade svullnaden börjat gå ner och eftersom hon inte har haltat något av det kanske jag kan börja rida henne till helgen lite försiktigt. Det blir en massa extra jobb när hästarna är skadade och jag spenderar mer tid uppe i stallet än när jag bara rider dem.
Suck så nu kanske det blir rätt skönt med en vecka i skolan så jag får tänka på annat än bandering och sårvård.
 
Härlig mobilbild från när jag är ute och promenerar Mettis på kvällen under boxvilan. Gör dessa promenader morgon och kväll för att minska risken för att hon ska få kolik eftersom hon annars står stilla väldigt mycket hela dagarna. Satte även upp en sjukhage hemma nu i helgen som hon fick vistas i några timmar under söndagen när jag var i närheten. Måste ju hålla koll så hennes skydd runt hoven inte ramlar av. När hon står inne har hon fri tillgång på grovfoder då hon är van vid det och jag inte vill att magsäcken blir tom så ph-balansen rubbas. Hon har även några aspgrenar som jag hämtat från sommarhagen, dessa är för att hon ska ha något att knapra på istället för att tugga sönder dörren som hon just nu håller på med. Hon är inte precis överlycklig över att gå från lösdriftshäst till att få stå inne hela dygnet. I boxen (läs vindskyddet, fängelset eller vad ni vill xD )  har hon två vattenhinkar så jag är säker på att hon aldrig är utan vatten och dessa hinkar töms och skuras varje dag. Jag mockar även minst två gånger om dagen, detta för att jag tycker det är jobbigt att gå runt och mocka efter att hon rivit runt allt under dagen och sen så tycker jag att hon ska få ha det rent när hon nu måste stå inne. Här kommer en bild på hur hennes hov ser ut underifrån. Hålet är vid det svarta området till höger om strålen och det går alltså ända in till kötthoven som är den kändliga delen av hoven. 
 
 
Nej nu får det vara nog för dagens inlägg, men förhoppningsvis kommer dte snart mer :)
 
Over and Out!